dinsdag 27 januari 2009

Daar waar geen tijd isPapa Flopke legde uit hoe het met tijdzones zit. Ik wist dat wel ongeveer, maar had er nog nooit echt over nagedacht. Maar goed, nu dus wel en als je daar eenmaal mee begint, wordt het er niet eenvoudiger op. Zo realiseerde ik me ineens dat je op de evenaar verder moet reizen om van tijdzone naar tijdzone te komen, dan bij ons. En ja, dan is de stap naar de noord- en zuidpool snel gemaakt. Want daar hoef je dan nauwelijks te reizen om van tijdzone naar tijdzone te komen.
Daarop kwam ik natuurlijk op het echte punt: hoe laat is het op het uiterste puntje van de noord- en de zuidpool? Als je een stap naar links doet, dan zit je in een bepaalde tijdzone. Doe je een stap naar rechts dan is het opeens twaalf uur vroeger. Of later natuurlijk. Maar hoe laat is het op het exacte puntje?
Dat wist papa Flopke ook niet. Sterker, hij vroeg zich af of het zin had om het te weten, aangezien je er niets te zoeken hebt. De meridianen worden trouwens niet eens tot de polen doorgetrokken. Hij zocht het op en citeerde: als alle meridianen bij elkaar komen is het alle tijden. Dan mag je zelf kiezen.
En dan zou je ook kunnen zeggen: daar is geen tijd.
Kijk en daarover ben ik nog niet eens begonnen met nadenken. Maar ik voel al dat ik mijn hersenen hierop overuren kan laten draaien.

5 opmerkingen:

Fausto zei

Een leuke kwestie. Nu meen ik me te herinneren dat de noord en de zuidpool ook niet precies aan de bovenen onderkant van het bolletje zitten. De doorborende as is, ik zal maar zeggen 'uit het lood' geslagen. Hoe hard moet je rennen, zwemmen of bootje varen om op het bovenste puntje van de aarde te blijven? Kun je daar bijvoorbeeld nog mee in een recordboek komen?

Flopke zei

Fausto, ook een heel relevante vraag. Dit is te berekenen, maar ik kan het niet. Hoe komen we erachter? (Andere vraag: hoeveel harder moet je bij ons in Nederland lopen in vergelijking met de evenaar, om op hetzelfde plekje van de dag te blijven?)

Fausto zei

Inderdaad. Ik ben alleen bang dat nederland niet lang genoeg is.

Flopke zei

Nee, je moet inderdaad dóórlopen, het water in, als ik het goed heb.

Fausto zei

Ja, je hebt op dit moment dan wel voordeel dat het oostenwind is.