donderdag 9 december 2010

Voertuig X gestolen

Gister sprak ik vriendin 'Karin'. Die ochtend was ze door twee agenten van haar bed gelicht, omdat ze wilden weten of zij over een auto van het merk X beschikte. (Ik geef de identiteit van de auto niet vrij, om de situatie voor 'Karin' niet nog moeilijker maken.) Ze zei dat het klopte, maar dat was het foute antwoord. Want het voertuig was elders aangetroffen. De agenten spraken over 'haar voertuig', maar zelf reden ze ook in een voertuig. Een agent legde uit dat hij enige moeite had gehad om hun voertuig ergens te parkeren. Voor haar voertuig was dat nu geen probleem, want die was opengebroken, elders in elkaar gereden en die stond nu op het bureau.
Wat 'Karin' vooral stak, was dat de dieven de auto niet eens hadden verpatst. Ze hadden er zelfs geen grote reis mee gemaakt, ze hadden hem na slechts enkele kilometers aan gort gereden. Ik probeerde haar nog te troosten met dat ze met een paar deukjes toch wel kon doorrijden, maar volgens de agenten was de auto van voren niet meer 'rolbaar'.
Of haar voertuig tegen een boom of een muur tot stilstand was gekomen, wist 'Karin' niet. Ze waren nog bezig met het sporenonderzoek.
Ik schrok.
'Als ze maar geen sporen van een mens vinden,' riep ik.
Het leek me opeens heel logisch, de dieven wilden er een eind mee rijden, maar ze waren er te dronken voor geweest en toen hadden ze iemand op het troitoir geschept. En omdat ik wel eens detectives kijk, wist ik dat de agenten dan zeker ook zouden willen weten of 'Karin' het niet toevallig zelf had gedaan.
'Heb je een alibi,' vroeg ik.
Ze was met haar vriend thuis geweest.
Dat was magertjes, dat was ze met me eens.
'Toch is het een logisch verhaal,' troostte ik haar. 'Ook al sta je zwak, zij moeten met de bewijzen komen.'
Tegelijkertijd bedacht ik me dat ze vast sporen van 'Karin' in haar auto zouden vinden. Dit maakte haar zaak weer zwakker Maar dit zei ik niet, ik wilde haar niet nog ongeruster maken.
'Je maakt een goede kans,' zei ik daarom. 'Ik raad je aan: eerlijk blijven.'
Ik heb er veel vertrouwen in dat 'Karin' ermee wegkomt.

2 opmerkingen:

flores zei

van mij is wel eens een auto gestolen. Die werd later teruggevonden met de reserveband er onder. Dat vond ik wel leuk, dat de dieven een lekke band hadden gehad met hun vondst. Verder hadden ze een boek uit de bibliotheek van Hoorn achtergelaten, de titel was 'Nachten die tellen'. Dit leek mij een belangrijke aanwijzing, maar de politie vond van niet: 'de auto is terug dus er is verder geen sprake meer van een misdrijf'.

Flopke zei

Mooi ook, Nachten die tellen.
En dat is een interessante definitie van misdrijf. Je zit dronken achter het stuur, wordt betrapt, moet je de volgende dag op het bureau melden, maar dan is er geen sprake meer van een misdrijf. Hier kun je iets mee als advocaat.