dinsdag 15 december 2009

Werkelijk Talent

Vanochtend zag ik deze functie aangekondigd in de Volkskrant. Bij Thaesis is men op zoek naar Werkelijk Talent. Die functieomschrijving maakt in één klap duidelijk wie men zoekt én ontmoedigt al diegenen die zichzelf te hoog inschatten. Laten de Ingebeeld Getalenteerden een andere baan zoeken.
Wie Oprecht van zichzelf kan zeggen over Talent te beschikken, schrijft een sollicitatiebrief en neemt daarmee de eerste hobbel.
Uit de brief moet niet alleen blijken dat hij denkt dat hij talent heeft, dat kan iedereen wel van zichzelf zeggen.
Ook een aantal referenties erbij volstaat niet. Een paar middelmatige lieden bij elkaar scharrelen en die op papier iets aardigs over je laten verklaren, bewijst hooguit dat je een Handige Donder bent.
Dat is allemaal niet voldoende, uit de brief moet blijken dat je over Echt Talent beschikt. Hoewel moeilijk, voor iemand met Werkelijk Talent is het schrijven van een fatsoenlijke sollicitatiebrief mogelijk en toont daarmee juist zijn talent.
Op grond van die brief wordt het Talent geselecteerd voor een gesprek. Talent is aan de buitenkant zichtbaar, anders is iemand geen Echt talent of hij is een Niet Erkend Talent.
Hij wordt dus geselecteerd voor een gesprek en dan is het vooral een kwestie van Op Tijd Komen. Dat lijkt makkelijk, maar het kan verdraaid lastig worden voor degene die bijvoorbeeld in een vertraagde trein gevangen zit. Hoezeer je ook barst van het talent, tegen een stilstaande trein doe je als eenling niet veel. Misschien zal een Werkelijk Talent daarop anticiperen. En anders zal het Talent de Moeilijkheden weten te overwinnen met zijn Creativiteit.
Het Gesprek zal tegenvallen. Want hoewel het Talent Onbetwistbaar Groot is, is de Getalenteerde natuurlijk best zenuwachtig, juist omdat hij zo Geknipt voor de baan is. Hier zullen wellicht een paar Talenten afvallen, maar één haalt de eindstreep.
Is hij eenmaal aangenomen, dan begint het pas echt, zou je kunnen zeggen. Het Talent hoeft voor de nieuwe baan misschien niet ver te reizen, de functie is in Utrecht en die plaats ligt centraal in Nederland, zoals ieder Talent zal weten. Maar hoewel veel werk, moet ook het verhuizen geen onoverkomelijk probleem zijn. Er zijn wel mindere goden verhuisd. En men kan nog altijd een verhuisbedrijf inhuren.
Tot slot moet het Talent een contract voor Onbepaalde Tijd binnenslepen. Voor het echte Talent is dat een kwestie van een jaar. Daarna kan hij een beetje ontspannen en misschien vast een Pre-Sabbatical plannen. Want ook voor een Werkelijk Talent kan de Boog niet altijd Gespannen staan.


7 opmerkingen:

Xiwel zei

Een werkelijk talent soliciteerd niet, die begint zelf een succes- en rendementvolle onderneming.

Als werkelijk talent was ik daar te lui voor. Solliciteren heb ik ook minimaal gedaan. Ik heb in totaal 2 solicitatiebrieven gecomponeerd en ben 6 keer aangenomen.

Inmiddels heb ik voor de 7de keer ontslag moeten nemen om mijn talent niet te verspillen. Dat is best irritant voor een werkelijke talent. :-)

Anoniem zei

Een bijzonder heldere uiteenzetting, dank u. Een Groot Probleem doet zich in dezen voor, omdat vaak het zenuwachtige Geknipt voor de baan Talent afvalt, terwijl het Non-Talent (natuurlijk volledig Onterecht) de eindstreep haalt. Dat ondanks dit alles het zaakje nog steeds draait, mag een Wonder heten. En toch is het zo. Wat moeten we daar nou mee?

Flopke zei

Dank voor deze bijdrage aan een discussie waarvan ik al dacht dat hij was doodgebloed, Anoniem. U zet me weer aan het denken. Ik ben het overwegend met u eens, op één ding na: het Non-Talent zoals u het noemt, heeft wel degelijk talent. Het talent namelijk om te worden Aangenomen. Ik weet dat het een belangrijk talent is, aangezien ik het voor een groot deel mis.
Ik kreeg nog een gedachte, door uw beider reacties. Daar zal ik een aparte blog aan besteden.

Flopke zei

(Ik zat de klooien met de reacties, Anoniem, wilde een oude reactie van mezelf weggooien, maar gooide per ongeluk uw reactie weg. Zette hem zelf weer terug, vandaar de nieuwe tijd. Efin, eerst maar eens een kopje koffie voor ik verder ga.)

Flopke zei

Trouwens, anoniem vroeg nog wat anders: wat moeten we ermee dat alles draait, terwijl er toch evident zoveel fout gaat. Goeie vraag, een vraag waar ik nou nog eens lekker een dag of wat over kan doormalen. Want hoe anders zou het draaien als het Goed was? En draait het nu wel? (Vraag dat nou eens een geit een dezer dagen.)

De Quall (De Kwall) zei

Ik wil u niet storen, nog op de kast krijgen, maar het talentenjachtseizoen is weer geopend, en menig talentenjager heeft zich al in de bosjes verschanst, hoewel het mij voorkomt dat het ook een sanitaire stop kan zijn!

Enfin, alle talenten opgepast: u wordt op de korrel genomen!

PS: mijn code was vandaag: delry

Flopke zei

Dakloos als u bent, heer Q, kunt u altijd aankloppen voor onderdak. Of misschien bent u wel digitaal gestorven (hoe vaak heb ik er niet over gedroomd er zelf zo einde aan te maken?) Dat u nog rondwaart is een troost.