zaterdag 16 januari 2010

Later, als ik oud en raar ben

Er lag een dikke laag sneeuw op het dakterras, toen er een koolmeesje voorbij vloog. Dat beestje heeft honger, wist ik opeens. En ik was hem al weken niet te hulp geschoten. Hij met zijn familie en musjes en roodborstjes vliegen hier elke lente rond, maar als ik zo doorging, kon het de komende lente wel eens akelig rustig worden op mijn dakterras. Prompt sneed ik een stevig bruin brood in kleine stukjes.
Een dag later was het op. Zelf doe ik daar langer over.
Als ik oud en raar ben, ga ik naar de winkel om vogelvoer te kopen. Nu heb ik het daar te druk voor, dus keek ik in de keuken rond naar iets dat ik naar buiten kon werpen.
Nu weet ik dus dat vogels niet van spruitjes houden. Dan gaan ze nog liever zonder eten naar bed.
Raad kwam uit verwachtte hoek, de Vogelman - waarom was ik daar zelf niet opgekomen - twitterde: geef ze appeltjes, Flopke.
Ik sneed een appel in stukken, maar toen die eenmaal buiten lagen, wist ik dat de stukken te groot en te lomp waren. Later, als ik oud en raar was, zou ik naar buiten kunnen gaan om ze kleiner te snijden. Nu had ik het er te druk voor. Bovendien was het best koud.
Na een uur of anderhalf begreep ik hoezeer de Vogelman weet waar hij over praat; het bordje was schoon leeg.
Er werd buiten honger geleden, zoveel was me inmiddels wel duidelijk geworden. Omdat ik nog niet oud en raar ben, ging ik naar de winkel om een tube tandpasta te kopen, de oude tube was al half leeg. En passant kocht ik ook een paar grootverpakkingen vetbolletjes en vlammendrode netjes met nootjes. Op de verpakking stond de doelgroep duidelijk afgebeeld. Opgeruimd hing ik ze buiten op.
Die middag zag ik waar ik al die tijd mee bezig was geweest. Een zwerm grote kraaien vrat zich in no time door mijn vetbollen heen. De kleine vogeltjes keken op een afstandje angstig toe.
'Och, Flopke, dat weet toch iederéén,' zou Vogelman later verzuchten.
Er moet een oplossing zijn. Als ik straks oud en raar ben, ga ik daar eens goed over nadenken.

6 opmerkingen:

Anoniem zei

Ik las in de krant, maakt niet uit welke, dat het Nederland in het komende weekeinde vogels moet gaan tellen...

Het maakt niet uit waar voor vogels, ook al zijn het rare vogels. Er is echter een voorwaarde, het moeten levende vogels zijn. En u moet eren half uur voor gaan zitten om ze te tellen, en het aantal moet ook onderverdelen in de soorten die bij u op balkon of in de tuin komen...

Al deze informatie moet je dan ergens deponeren, bij www.vogelstellen.nl en dan zij daar, daar wel weer tijd zoet mee...

Ik dacht, dat het wel goed was u daarover te berichten, want voor hetzelfde geld zit u een half uur voor het raam, met duizenden vogels en u weet niet eens dat u zou moeten tellen en waarom...

Code van vandaag: gattendi ...

Trouwens, waarom staat mijn blog niet in uw lijstje van blogs, terwijl in mijn lijstje van blog uw blog wel wordt genoemd: het is een oude principe, een blog voor een blog...

Flopke zei

O ja, ik wilde vandaag een paar belangrijke dingen doen, maar eerst even de taken van heer Q uitvoeren. De vogels tel ik telkens als ik een blik naar buiten werp. En dan mijn bloglijstje, die werk ik nooit bij, maar voor deze gelegenheid ga ik eens kijken hoe dat ook alweer moet.

Flopke zei

U vraagt wij passen onze blog aan...

Anoniem zei

Mijn dank, voor het aanpassen van uw bloglijstje!

Nog een tip: het is mijn eigen ervaring dat, wanneer ik een blik naar buiten werp, in algemeenheid de vogels snel wegvliegen... Onmogelijk ze dan nog te tellen!!!

Een deskundige vogelaar zei mij desgevraagd helemaal niets naar buiten te werpen. En dat blijkt inderdaad te werken!!!

Suske. zei

Van rare vogels gesproken : zelfs Quallekop fladdert hier rond,wel dan moet het hier de moeite zijn.

@Quallekop, eerst bier uitdrinken of bonen opeten, pas dan met lege blik gooien. Die vogels zitten echt niet te wachten tot ze een vol blik tegen hun kop krijgen.

Flopke zei

Nu gooi ik nooit raak dus dat scheelt. En ik vind het zelf best handig, want dan hoef je 's avonds alleen het aantal blikjes te tellen die er nog over is. En daar moet je dan nog een sommetje mee maken... enfin, ik ben geen specialist op het vlak.