zaterdag 14 februari 2015

Hoeveel mensen passen op één scooter?


Het was een prachtige reis. Ik zag er tegenop, er is niets tegengevallen, eigenlijk alleen reis van en naar Schiphol en de bagageafhandeling op Schiphol. Verder ging alles goed. Ik ben verrukt. Een paar highlights de komende tijd.
Vooraf wist ik: het is druk, oversteken is een kunst, overal rijden scooters. En dat klopt. Maar ik weet nu ook: daar kun je mee omgaan, oversteken is een avontuur en best geinig. Soms is er een stoplicht, maar dat is gevaarlijk want dan mocht je het idee krijgen dat groen licht betekent dat je kunt oversteken. Groen licht betekent dat er links, rechts van voor en van achter scooters kunnen komen. Net als rood licht. Nou goed, er blijven ook wat scooters voor het stoplicht staan.
Oversteken gaat als volgt: als het druk is (in de grote stad eigenlijk altijd, maar vooral tijdens de spits) wacht je even tot je de moed hebt en dan steek je je hand op en loop je langzaam in een gelijkmatig tempo de straat over. Nooit opeens harder gaan lopen, want dan kunnen scooters er niet op anticiperen. Ze rijden om je heen. Behalve als ze hard toeteren en haast hebben, dus je moet wel blijven uitkijken. Op deze foto is dat wat deze man doet.
En hoeveel mensen er op een scooter passen? In ieder geval vier volwassenen. Of vijf, als er ook kinderen zijn. En wat je per scooter allemaal kunt vervoeren? Pakketten van zeker een vierkante meter, meterslange ijzeren buizen en grote glazen platen. Vaak vastgebonden met touwtjes, of vastgehouden door degene die achterop zit.

Geen opmerkingen: