donderdag 1 november 2007

Enthousiaste collega's gezocht

Vooral winkels, cafés en restaurants zijn ernaar op zoek: enthousiaste collega's. Je leest het vaak op briefjes die op de ramen hangen.
Ik vraag me dan altijd af hoe dat verder moet. Hoe komt zo'n enthousiaste collega bijvoorbeeld binnen bij het sollicitatiegesprek? Hoe schudt hij de handen? Hoe praat hij? Hoe overtuigt hij de sollicitatiecommissie ervan dat hij enorm, maar dan ook enorm, gemotiveerd is. En hoe reageert de commissie daarop? (Zou die zelf eigenlijk nog wel enthousiast zijn? Of is het frisse er een beetje vanaf en zijn ze daarom op zoek naar nieuw elan?)
En als de enthousiaste collega eenmaal is aangenomen, wanneer zakt het enthousiasme eindelijk een beetje in en gaat hij rustig aan het werk? Als zijn tijdelijk dienstverband wordt omgezet in een oneindig, nooit aflopend verband? Of zijn er collega's die enthousiast blijven?
Daar kan ik nou lang en diep over nadenken.
(Ik heb geprobeerd een enthousiaste foto te maken, maar dat is niet gelukt. Wat word je daar intens moe van.
Ook een beetje draaierig trouwens.)

9 opmerkingen:

Karin zei

En dan zeggen ze er ook nog niet bij waarover je enthousiast moet zijn. Is het ook goed als je bijvoorbeeld dolenthousiast bent over je nieuwe bank, maar wat minder over de nieuwe baan? Of is het meer zo dat enthousiasme je grondhouding moet zijn, no matter what? Dus ook als je, zoals ik in mijn eerste baan, gelijk op je tweede werkdag moet gaan langlaufen in Altastenberg?

Flopke zei

Ja zeker! Enthousiaste collega's zijn volgens mij héél enthousiast over langlaufen met het bedrijf. In Altastenberg of waar dan ook. Net als over andere sportieve én niet sportieve activiteiten met collega's of wie dan ook. Ik bedoel, dat is mijn punt een beetje.

Karin zei

Het is mij ook wel gebeurd dat ik een enthousiaste collega kreeg, terwijl dat niet in de functie-omschrijving stond.

Flopke zei

Ai, dat zijn de ergsten.

Anoniem zei

Je hebt ook van die over-enthousiaste collega's, maar dat dat er pas uitkomt na hun proefperiode....

Flopke zei

Ai, Ed, dat zijn een beetje enge collega's

Anoniem zei

Wanneer kunt u beginnen, mevrouw Floppe?

Flopke zei

Nou, siske, hoe heet het, ergens volgende maand of zo. Of een maand later of zo. Cool. Lijkt me echt gaaf, dat werk. Wat was het ook alweer?

Anoniem zei

Kijk, mevrouw Floppe, het is precies dit enthousiasme dat u geknipt maakt voor het vervullen van de uitdagende functie in ons dynamische bedrijf! Tot maandag, half negen!