woensdag 17 februari 2010

Televisiekijken

Televisiekijken wordt er niet gemakkelijker op. Naar de commerciële zenders kijk ik zelden en doe ik dat toch, dan is me al snel duidelijk waarom ik zelden kijk. Laatst probeerde ik het weer met de film Jane Eyre. Ik had hem zoals gebruikelijk opgenomen, zodat ik de reclame kan doorspoelen. Toch is het telkens weer schrikken als die er luid inknalt - reclame staat altijd harder - maar na een paar minuten spoelen, kun je weer verder. Dan is het leed nog niet helemaal geleden, want boven aan het scherm pruttelt nog wat reclame na voor de eigen programma's, het is dan een kwestie van oogkleppen op en doorkijken. Bij deze film viel ook de ondertiteling uit. Geen ramp, want de film was in duidelijk gearticuleerd Engels. De omroep zelf had niets in de gaten, men had waarschijnlijk bezigheden elders, je commercieel of niet en dan heb je wel meer te doen. Toch kreeg iemand het na een half uur door. In een lichtgevend witte balk bovenaan het scherm werd ons medegedeeld dat de ondertiteling was uitgevallen - voor het geval we dat niet wisten - en dat er aan een oplossing werd gewerkt.
En gewerkt werd er, de balk kwam zeker vier keer terug. Je bent commercieel of niet, dus ga je herhalen, je gaat herhalen, dat doe je ook met reclame, die ga je herhalen, want je bent commercieel of niet.
Commercieel.
Herhalen.
Na een poosje hard achter de schermen te hebben doorgewerkt, klapte de film eruit. Of de reclame werd ingestart, weet ik niet, want ik spoelde door, maar als het reclame was, bleef die hangen. De film was ondertussen ook doorgegaan, want toen die verder ging, waren we een stuk verder in het verhaal.
Na een korte pauze verscheen de ondertiteling weer.
Een kwartiertje later verscheen ook de oude ondertiteling in beeld, over de nieuwe heen. Het was niet te lezen, maar gelukkig sprak men nog steeds Engels, het was namelijk nog steeds dezelfde film, op zichzelf een meevaller. Vanwege de bezigheden elders duurde het weer even voordat men het doorhad en een van de twee ondertitelingen konden worden uitgeschakelt.
Kortom: ik kijk liever naar de publieke zenders.
Alleen hebben we daar netmanagers. Ik ben niet onder de indruk van hun programmeerkunst. Gister was het weer een hoogtepunt: de hele avond sport op net 1 én net 3.
Is het raar dat ik boeken lees?

8 opmerkingen:

De Quall (De Kwall) zei

Nee....

Suske. zei

absoluut niet.

KAAT zei

vanzelfsprekend eigenlijk...

De Vogelman zei

Erg goed stuk Flop!

Fausto zei

Wat krijgen we nu?
Ja!
Ontzettend raar.
Er plassen honderd keer meer mensen op straat dan dat er wel eens een boek lezen.. en op straat urineren is ansich best curieus anno 2010.
Nu u weer!

Flopke zei

Mijn eerste vraag, Fauste, moet natuurlijk luiden: is dat zo? Waar haalt u deze statistiek vandaan? Wie hebt u laten turven?

brownie @keesbtea zei

Ik ben al een tijdje van de TV af, Film / serie's via DVD doen wel wel , maar kijken ... leuker is het Twitter aan te zetten met de commentaren op #dwdd of #penW, je ziet niets waar je aan ergert en je weet meer :-)

Afgelopen donderdag afvond weer een stapel leesvoer gehaald , de nieuwe v John Irving , deel 2 en 3 van de Milleniumserie van Stieg Larsson en ik kreeg er zelfs een Joost Zwagerman bij. Eerst de laatste van Ruiz Zafon uitlezen . Nee, ik vermaak me wel !

Flopke zei

Maar had ik je dan niet bij de boekhandel tegen kunnen komen?