donderdag 28 februari 2008

Slinger aan de economie

De ING biedt een nieuwe dienst aan. Woningzoekenden kunnen bieden op huizen die niet te koop staan. Met dat bod gaat de ING naar de bewoner om hem te bewegen zijn huis te verkopen, waarin hij tot op dat moment prettig woonde. Iemand bij de ING heeft dat bedacht en ik vraag me natuurlijk af wat de achterliggende gedachte is. Toch, als je erover nadenkt, is het logisch. Er zijn mensen die een huis willen hebben en die niets kunnen vinden in het huidige aanbod. Ze zijn ongeduldig en kunnen niet wachten tot er een geschikt huis te koop komt. Nu kijken ze verder en zien een huis dat hen erg bevalt. Ze denken: dát wil ik hebben! Het probleem is dat daar al iemand woont die niet van plan is weg te gaan. Daarom trekken de kopers - geholpen door de nieuwe ING-dienst - geld te voorschijn en zwaaien ermee. Kijk, dit heb ik ervoor over. Moet je eens zien wat een enorm bedrag.

De ING gaat ervan uit dat de bewoner zich dan achter zijn hoofd krabt, want oei, dat is wel erg veel geld. Zoveel heeft hij zelf niet voor zijn huis betaald. Kan hij zo'n aanbod weigeren?

De koper zal best een goede prijs bieden voor het huis, maar hij zal waarschijnlijk niet erg ver boven de marktwaarde gaan zitten. Anders zou hij immers ook een duurder huis kunnen kopen dat wel te koop staat.

Als de verkoper erop in gaat, heeft hij een probleem. Want nu moet hij op zijn beurt zelf een huis kopen. En dan zal hij merken dat huizen duur zijn. Dat hij voor het enorme bedrag dat hij krijgt, hooguit een vergelijkbaar huis kan kopen. En dat het nog niet eens eenvoudig is een even leuk huis terug te krijgen. (Zijn huis is immers niet voor niets onder zijn billen vandaag gekocht. Het stond niet eens te koop!) Dus misschien gaat hij ook wel kijken naar huizen die niet te koop staan. En op een dag doet hij een bod op een huis dat niet eens te koop staat. De eigenaar schrikt van het bedrag. Oei, dat is veel...

Hoewel achter dit plan vast nobele motieven schuilen, doet de ING het vast niet alleen uit mededogen met haar clientèle. De bank wil er ook iets aan verdienen. Hiermee hoopt de ING een flinke slinger aan de economie te geven. Als het plan een beetje loopt, zullen veel mensen die daar nu geen weet van hebben, straks op zoek zijn naar een nieuwe woning. Ze moeten wel, want ze moeten uit hun eigen huis. De bedenker van het plan bij ING krijgt een flinke bonus , die betaald wordt uit de opbrengsten.

(Ik geloof trouwens dat ik eerst mijn huis moet verkopen, voor ik een beetje een leuke foto kan maken voor dit stukje.)

2 opmerkingen:

Anoniem zei

flapperdeflap, Flop! Laat de biedingen maar door de brievenbus komen!

Flopke zei

Maar marina, dit is vooral voor mensen die hun huis niet willen verkopen. Als je dat wel wilt, kun je dat net zo goed even melden bij een Makelaar.